Har du tenkt på hva stress gjør med deg?

12.04.2023

Har du tenkt på hva stress gjør med kroppen din og at riktig mat kan støtte deg så du får det bedre?

Du kjenner sikkert følelsen av å forsove deg og ikke rekke alle dine daglige rutiner før du må haste av gårde for å rekke dagens gjøremål. Kanskje hadde du ikke tid til  kaffekoppen du er så avhengig av å drikke på morgenen for å våkne. Og kanskje kommer du heseblesende til din avvtale 5 min eller mer for sent…

Tenk et øyeblikk på hvordan det får deg til å føle deg og hva det gjør med resten av dagen din..

Tenk så på hvordan det er for deg når du våkner uthvilt, kjenner deg glad og tilfreds og har god tid til å rekke alt du skal, før du må reise av gårde.

Det er to helt forskjellige scenarioer, ikke sant. 😊

Og det gir også to helt forskjellige utgangspunkt for deg til å takle dagen din. Samtidig er det to helt forskjellige scenarioer som utspiller seg i din kropp med tanke på dine hormoner.

Når du forsover deg, våkner du gjerne med et sjokk. Du blir redd for å komme for sent og med det går kroppen din i kamp - flukt modus – noe som gjør at stresshormonet adrenalin pumpes ut i blodet. Dette gir mer blod til muskler i armer og bein, hjertet pumper hardere og hjernen blir årvåken for at du skal kunne løpe fortere og tenke bedre. Dette er et eldgammelt reaksjonsmønster som ble utviklet for at vi skulle kunne beskytte oss mot farlige dyr og farlige situasjoner. Nå er det å våkne for sent ikke farlig på denne måten, men kroppen reagerer som om den skulle stå overfor en reell fare. Når kroppen din er i kamp – flukt modus, sendes mindre blod til fordøyelsen. For vi trenger ikke å spise og fordøye når vi må tenke klart, kjempe, fryse eller flykte. Dette kan gjøre at du får dårligere matlyst og at fordøyelsen din blir forringet.

Når du derimot våkner uthvilt og glad, pumpes gledes hormoner ut i blodet ditt. Disse hormonene gjør deg rolig og trygg. Det blir lettere å være deg. Dagen kan starte roligere og ting faller mer naturlig på plass. Du har mer oversikt over dagen din og kan takle det som skjer på en bedre måte.

Det går helt fint for kroppen din å leve i stress en liten stund, men om du stresser over tid, vil dette kunne påvirke flere systemer i kroppen din negativt, som for eksempel fordøyelsen din, blodsukkeret ditt, blodtrykket ditt og muskler og ledd for å nevne noe.

Så det å gjøre tiltak i livet ditt for å stresse mindre kan være en investering i god helse, som å sørge for å få sove nok, ta små pauser hvor du puster osv.

Noe som det ikke snakkes så mye om, men som kan være fint å tenke på, er at maten du inntar også påvirker hormonsystemet ditt og stress responsene dine.

Det som er gunstig er å spise mat som gjør at blodsukkeret ditt holdes stabilt, som gir deg nok byggeklosser, vitaminer og mineraler og nok godt fett, slik at alle prosesser i kroppen skal kunne fungere best mulig.

For når kroppen din har de ressursene den trenger - litt på samme måte som en bil går best når den har vært på service og får riktig type bensin -  vil den kunne arbeide bedre.

Skulle du da oppleve stressende situasjoner, vil du være bedre rustet til å takle og også komme fortere ut av stesset slik at kroppen din kan oppleve balanse igjen og du mer ro og oversikt. 

For livet skjer jo for oss alle. Noen dager er gledes fylte og lette, andre er tyngre. For de tunge dagene, trenger du å være sterk og stabil. Det kan du avhjelpe blant annet med riktig mat.

Din Heilpraktiker kan hjelpe deg med råd og tips her om dette skulle være av interesse for deg.

Gode ønsker

Karianne

Din Heilpraktiker